måndag 28 januari 2013

Vad gör jag hela dagarna?

Ibland får jag frågan vad man gör som kommunalråd. Så varför inte ge exempel på vad jag gör i örebroarnas tjänst:


Måndag

Kl 0630
Klockan ringer...
Bestämt mig att vakna lite sent idag eftersom det ser ut att bli en lång dag, så klockan drog igång vid 0600. Älskar snoozefunktionen dock!

Kl 0730-0800
Inläsning av media
Ser att två av våra artiklar inkommit i Nerikes Allehanda. I en artikel skriver Kent Persson, Maria Haglund och jag om vårt besök på Markbacken skola. I en annan skriver jag ett svar till Thomas Esbjörnsson (S) om pantsättning av skolan!

Kl 0830-0945
Frukostmöte med ledare för Universitetet, Näringslivet, Vuxenutbildning och arbetsförmedling
Hur ser vi på arbetsmarknaden och de åtgärder som görs? Hur fungerar matchningen i praktiken? Vad finns det för hinder och filter mellan företag, kommun och Universitetet? Vart är Örebro på väg? Detta var några av de frågor som diskuterades under ett möte med de inbjudna företrädarna. Det är inte alltid som det goda arbetet, som faktiskt görs, får det erkännande det förtjänar. Det finns mycket att göra för att trygga jobben i Örebro. Detta vilar vi moderater aldrig ifrån.

Kl 10.00-1115
Besök på Brukets skola
Återigen ett trevligt möte med engagerade lärare. Tillsammans med partisekreterare Kent Persson och min kollega Maria Haglund besökte vi idag Brukets skola i Markbacken. Vi moderater har fortfarande att göra för världens bästa skola, och det är i mötet med personalen vi skapar frågorna. Hur ser vi till att alla elevers behov ses i ljuset av det fria skolvalet? Hur hanterar vi skolans lokaler när de inte bedöms tillräckliga? Man hör ofta att om ett ständigt "flytta runt i lokaler" för att möta olika verksamheter. Inte rimligt såklart.

Barngruppernas storlek, lärarlöner och lärarens status är också frågor som ofta dyker upp i möten med lärare. Jag tror att vi måste lyssna lite djupare välfärdens personal. Många av de frågorna som dyker upp kan inte lösas över en natt. Men däremot är det viktigt att lyssna och peka vilken riktning som behövs. Välfärdens personal får inte ignoreras. Det är av dessa anledningar vi moderater satsar 50 miljoner mer till välfärden än socialdemokraterna. Det är vårt bidrag när vi lyssnat på välfärdens personal. Det räcker inte till allt men det är en betydande start för en stark välfärd i Örebro.Kl 1130-1150
Planeringsmöte på moderata kansliet med de politiska sekreterarna
För att samordna vårt arbete stämmer jag alltid av med de politiska sekreterarna Daniel, Madelene och Ulrik hur agendan ser ut.

Kl 1200-1300 Lunch med en Rotaryklubb i Örebro med Kent och Maria. 
Kent berättade om sitt uppdrag som partisekreterare. Detta blandades med intressanta men också en del tuffa frågeställningar från de närvarande. Det handlade t ex om integrationsfrågor, försvarfrågor, mineralrättighetsfrågor samt om hur moderaterna tänker klara välfärden i framtiden. Rotary är inte en politisk organisation men bjuder ibland in företrädare för olika partier.

Kl 1330-1340
Snabb överläggning med miljöpartiet om vissa frågor
Vi brukar på måndagar ha möte M, Fp och Mp kring aktuella frågor men nu var några lite krassliga så vi bestämde att återkomma imorgon. Det handlar om kommunfullmäktiges sammanträde på Onsdag bland annat.

Kl 1400-1500
Administration/Avstämning/Rådgivning med politiska sekreterarna
Inkorgen ska hanteras då mailen hopar sig, trillas in och hanteras. Dagordningen för kansliets planeringsdagar får jag föredragen och godkänner.
Fika med de politiska sekreterarna hinns med. Avkoppling men fikat fylls ofta av utmanande politiska samtal. Underlättar så mycket med trevliga och prestigelösa medarbetare.

Kl 1500-1600
Möte med en moderat förtroendevald. 
Av typen utvecklingssamtal. Det är viktigt för mig som gruppledare för moderaterna att lyssna och synliggöra de förtroendevalda. Försöker i mitt ledarskap skapa en positiv stämning och hitta former för hur förtroendevalda att utvecklas i sitt uppdrag. Viktigt för att vi ska lyckas i valet 2014.

Kl 1600-1700
Telefonsamtal
Ett antal telefonsamtal till riksdagsledamöter och moderata förtroendevalda! Viktigt att hålla sig ajour med vad som händer.

Kl 1800-1900
Hemma och middag
Korv stroganoff lagas elegant ihop...typ! Gott och blir över till matlådor.

Kl 1900-2000
Hemmaarbete...
Resterande mail läses och besvaras och detta blogginlägg skrivs. Ser på nyheterna och reportaget om Lena Baastad (S) och spadtagen till Truckstop. Även vi moderater biföll detta...!

Men nu en kort kvällspromenad till en god vän som ska rådgiva mig till ett eventuellt kameraköp. Kanske blir det även en kopp kaffe såhär på kvällskvisten.

Kl 2230
Förhoppningsvis godnatt!2 kommentarer:

  1. En statsminister som lever i en annan verklighet.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151313384357739&set=a.10151313382957739.481193.760827738&type=1&theater

    SvaraRadera
  2. Ser lite udda ut men ska nog ställas i sitt sammanhang. Basindustrin och alla som jobbar där är oerhört viktig för Sveriges utveckling... :-)

    SvaraRadera