fredag 30 november 2012

"Bocktalet till länet"


Här följer "Talet till länet" från SR P4 Örebro Morgon den 30 november 2012 

Örebroare och alla andra i vårt länt. Vintern och mörkret har nått oss, på mer än ett sätt. Kylan biter i kinderna så fort vi går ut och det är mörkt när vi går till jobbet. Det är också mörkt när vi går ifrån jobbet. Det gör det lätt att tappa modet.

Vintern och mörkret har också nått oss på ett annat sätt. Vi lever inte i den bästa av tider. Krismöte efter krismöte avlöser varandra. Många länder har lånat mer än de har råd att betala tillbaks. Oro råder i världen. Det gör det lätt att tappa modet.

I sådana tider behövs en påminnelse. En påminnelse om att det alltid är som mörkast innan det vänder. En påminnelse om att julen närmar sig. En påminnelse att samlas runt och vara stolta över.

Vi behöver en julbock, grön och ståtlig. Vi behöver en julbock som skänker mod åt våra trötta hjärtan.

Örebroare. Jag började som lastbilschaffis i dalarna. Sen blev jag polis i Stockholm. Senast var jag polis i Örebro. Nu är jag kommunalråd för moderaterna. Det här är yrken som gör att man träffar många olika människor och besöker många städer. Jag har sett många julbockar. En del i furu. En del i en abstrakt och obegriplig stil. En del i halm. De flesta rent ut sagt fula, och ingen lika vacker som vår.

Den påminner oss om att det alltid är som mörkast innan det vänder. Den påminner oss om att julen är på väg. Vi samlas runt den och vi är stolta över vår julbock. Grön och ståtlig skänker den mod åt våra trötta hjärtan.

Vår julbock är världens bästa julbock.

Den är det för att den lyser upp en vinter som är alldeles för mörk.

Den är det för att den är grön och ståtlig.

Framförallt, Örebros julbock är världens bästa julbock just för att den är vår.

Visst. Det finns andra julbockar som är mer medialt uppmärksammade. Vissa är i nationell TV varje år. Men varför? Ta exempelvis den där styggelsen i Gävle, kom ihåg att den är mest känd för att människor gång på gång förväxlar den med en majbrasa.

Jag vill passa på att skicka en hälsning till Örebroarna. Jag vill önska er en riktigt fin jul, med hårda paket och mycket snö. Ta hand om varandra, och ta hand om vår stad. Visa en främling vänlighet och krama era familjer en extra gång.

Och glöm inte bort vår julbock. Lägg vår närkingska ödmjukhet åt sidan och var stolt över den. Den är världens bästa julbock för den är vår julbock. Stå för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar