onsdag 21 augusti 2013

Örebro står inför besparingar

Något som Örebrorna ska vara vaksamma på är att framtidens välfärd i Örebro står inför svåra utmaningar. Efter en första föredragning på kommunstyrelsen igår (tisdag 20 augusti),  kan det direkt konstateras att vi står inför omfattande besparingar. Det är inte dessa signaler socialdemokraterna väljer att kommunicera med Örebroarna. Idag finns inga konkreta förslag samlade men det visar sig allt tydligare att majoriteten i Rådhuset inte får ekonomin att gå ihop. Jag förstår att Lena Baastads huvudvärk just nu är de besparingar man ser behöver göras inom välfärdsområdet. Jag hoppas att hon också kopplar samman detta med de extravaganser socialdemokraterna anser sig ha råd med, kostsamma bolagsbildningar och elithallsbyggen för att nämna några.

Örebro behöver en mer fokuserad politik som prioriterar elevers kunskaper i skolan, jobb till Örebroare och ett tryggt Örebro. I detta måste kommunen hålla en restriktiv hållning mot det som inte tillhör kärnverksamheten. Vi lever i en orolig omvärld med ekonomisk instabilitet, men i ett land där vår alliansregering visat upp ekonomisk klokhet i syfte att stimulera svensk ekonomi. Vi moderater i Örebro vill ha samma trygghet i kommunens ekonomi. Det handlar om att ta långsiktig ansvar för Örebro och skydda Örebroarnas välfärd.

3 kommentarer:

 1. Anders: Vad Örebro behöver är politiker som är som människor mest är. Ni har talat om "jobb" i decennier. Ni skapar inga jobb. Företaget gör det. Hjälp företagen i första hand.

  Var ärliga om vad det är som kostar pengar och för guds skull, håll er till era politiska block även om ni måste samarbeta med SD. En röst på Moderaterna i förra valet blev även en röst på Miljöpartiet. Så kan vi inte ha det.

  SvaraRadera
 2. Hej Maria och tack för dina synpunkter. Tyvärr föll ett svar bort som jag tidigare skrev men nu gör vi om det :-) Att politiker inte skapar jobb är något vi är överens om! Vi politiker kan bara skapa förutsättningar för jobb som exempelvis kompetens och matchning. Självklart skapar vi egna jobb inom egen offentlig sektor när vi expanderar verksamheter.

  Vi kommer inte att samverka med SD. Deras värderingar kring människovärde och synsättet att exkludera en stor del av vårt samhälle överensstämmer inte med våra moderata värderingar. 85 procent av svenskar med utomeuropeisk bakgrund bidrar till den gemensamma välfärden
  i och med att man jobbar. Det innebär att SD:s verklighet och vårt sätt att se på Sverige skiljer sig markant åt. Vi vill inkludera människor, inte exkludera!

  Den samverkan vi haft med miljöpartiet baseras på ett politisk förtroende genom respekt för partipolitiska gränsdragningar men med utrymme för pragmatiska lösningar för Örebros bästa. Men också en samsyn i hur den politiska agendan som socialdemokraterna genomdriver inte har Örebroarnas bästa för ögonen. Vi kommer dock inte att ingå en koalition i valrörelsen utan samtliga partier går till val som eget parti som läget ser ut nu. Efter valet börjar samtalen kring hur Örebro ska styras och av vem.

  En röst på moderaterna blir en röst på ett parti som prioriterar jobb till Örebroare samt tar välfärd och trygghet på allvar.

  SvaraRadera
 3. Oj vilket inpräntat svar om SD . Och att inte samarbeta med SD är bara idiotiskt för dom öser bra förslag vilket du igentligen inte kan förneka. det här landet läcker ju som ett såll överallt.

  SvaraRadera