måndag 4 mars 2013

Kostnader för elithallen


Drift och hyra för elithallen i hjärstaskogen kommer att uppgå till minst 9,3 miljoner per år enligt de underlag som presenterats i fritid-och turismnämnden. Konstgräsplanen kommer också att skrivas av med ca 0,7 miljoner per år vilket leder till en total kostnad om 10 miljoner årligen. Ovanpå det tillkommer en kostnad på ca 12 miljoner för anläggningarna runt och i anslutningar till vägnätet.  I jämförelse uppgår de totala föreningsbidragen i Örebro till 9,7 miljoner.

Socialdemokraterna bygger hellre monument över sig själva än satsar på välfärden. För 10 miljoner årligen hade vi kunnat minska barngrupperna i förskolan eller ökat avlastningen i hemtjänsten, exempelvis på Haga. Nu ser vi istället hur man bygger en bollhall i ett kärt rekreationsområde.

Jag oroas för föreningslivets verksamhet. Elithallen kommer att sluka lika mycket pengar som föreningsbidragen kostar idag. Jag har svårt att se var de pengarna ska tas ifrån. Det här riskerar att bli en ren elitsatsning på det breda föreningslivets bekostnad. Vi moderater vill stärka föreningslivet, men det ska ske genom ett ökat fokus på motion och unga. I vår budget satsade vi 1 miljon på ökat stöd till ungdomsföreningar. Mest av allt vill vi dock satsa på välfärden. Vi tror att Örebro blir bättre av mindre barngrupper i förskolan, en trygg skola med tydligt kunskapsfokus och 
en värdig äldreomsorg.
2 kommentarer:


 1. Hej, jag vet att den här frågan inte är knuten till ditt inlägg, men jag är intresserad av hur du som moderat politiker ser på vinsterna som riskkapitalbolagen gör i skolorna. I och med att den nya skollagen trädde i kraft 2010 tar privata skolkoncerner över en växande del av skolmarknaden.
  Lärarna som arbetar på dessa skolor har betydligt sämre avtal och löner, pga av att riskkapitalbolagen ska generera 25-30% vinst varje år. Det innebär bla att jag själv som lärare har fått gå från 18 timmars undervisningstid till 30. Det innebär att jag fått mycket mindre planeringstid något som direkt drabbar eleverna. Min arbetsgivare tycker inte att det gör så mycket. Det viktiga är att jag ökar genomströmningen av elever som går ut skolan med ett gärna Väl Godkänt betyg.
  Samtidigt som skolans lärare har en extremt hög arbetsbelastning, har vi också fått ta över administratörens uppgifter då man skurit ner på det också, liksom på vaktmästarens och städarens. Jag får alltså stå inför mina elever och byta lysrör i taket under lektionstid och sedan städa elevcafeterian. Allt för att den skolkoncern jag arbetar åt ska kunna tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag vet ju att ni moderater helst bara – för valfrihetens skull- vill ha friskolor. Annars hade ni inte infört regler för vinstuttag i välfärden som är världsunika.
  Jag undrar dock hur du förväntar dig att det på sikt ska gå med kunskapsnivån om man inte investerar pengarna på elever utan istället på aktieägare?
  Såhär skriver Expressen om Sverige och vinsterna i skolan:

  http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vinst-hor-inte-hemma-i-skolan/

  Mvh Gabriel

  SvaraRadera
 2. det är ju sant att detta är en ellitsatsningshall med bekostnad av breda föreningslivet speciellt bekostnad av lokala föreningar i Vivalla. det som oroa mig är att ni är tysta och osynliga i området där fotbollshallen ska byggas och många lokala föreningar oroar hallens framtid och hur den gynnas i området.
  mvh
  MC

  SvaraRadera