onsdag 20 juni 2012

Vi ger resurser till trygghet och välfärd

Mitt första fullmäktige i Örebro har varit en intressant återuppvaknande. Jag minns debatterna i Landstingsfullmäktige i Dalarna och kommunfullmäktige i Vansbro. Mycket är faktiskt detsamma, och tänk, jag känner mig riktigt hemma. Den moderata gruppen är verkligen bra, det är en ära att få leda dem i det politiska arbetet. Engagerade och alltid redo att ta debatten. Bådar gott för övertagandet 2014.

Här är mitt anförande kring moderaternas tilläggsbudget:

---

Långsiktigt ansvar för välfärden

Ordförande, ledamöter, press och övriga närvarande. Det är med en stor ödmjukhet jag står inför er. Egentligen tänkte jag sitta här för att lyssna och lära, för att äntra den här stolen först i höst. Men den här tilläggsbudgeten är en så viktig fråga att jag som moderaternas gruppledare måste göra vår röst hörd.

Jag har, som många härinne kommit till en punkt i livet där välfärden börjar spela en stor roll i ens liv. Mina föräldrar är ännu pigga och krya, men inte lika pigga och krya som förr. Dagen då de helt enkelt blivit för gamla för att kunna ta hand om sig själva nalkas i horisonten. Vänner och grannar har börjat skaffa barn, och vill ha en bra förskola och en skola som ger alla samma chans att lyckas. De vill också bo i en trygg kommun som håller ihop.

Vi moderater lyssnar på dem. Ni lyssnar tydligen på Björn Sundin. För den enskilt största satsningen i er budget handlar inte om att förbättra välfärden eller förhindra brottslighet och otrygghet. Den handlar om att laga gator. Häri finns den stora skiljelinjen i Örebros politik, mellan betongsossar och oss andra.

Jag är därför stolt över Moderaternas tilläggsbudget. Det är en budget som stärker tryggheten, en budget som är ekonomiskt ansvarstagande, och en budget som stärker välfärden.

Hälften av de pengar socialdemokraterna satsar finns inte på riktigt. Det är helt enkelt skillnaden mellan hur mycket vi gissade att vi skulle få in förra hösten och hur mycket vi gissade att vi skulle få in i våras. Detta i ett läge där Grekland står utan regering. Detta i ett läge då cypern väntas söka nödlån innan månaden är slut, detta i ett läge där vi inte vet hur mycket saneringen av Spaniens banker kommer att kosta.

Vi säger ja till att satsa de pengar vi får från första AFA-utbetalningen för att stärka tryggheten och välfärden. Den andra utbetalningen vill vi spara i ladorna, för frosten börjar lägga sig över världsekonomin, och vintern kan snart vara här. Och nej, vi tänker inte göra av med pengar vi bara gissar att vi har.

Vår budget ökar tryggheten, vår budget är ekonomiskt ansvarstagande, vår budget stärker välfärden.

Vi moderater vill göra trygghetsbesök hos äldre genom en satsning på 4 miljoner kr.

Vi moderater lägger också 6,2 mkr extra till Vuxam för hembesök hos mottagare till försörjningsstöd. Ett viktigt arbete för att bedöma behov, men på andra ställen där man gjort liknande satsningar har man fått den positiva effekten att identifiera barn i missförhållanden, Tyvärr har jag sett allt för mycket av barn som far illa i mitt yrke som polis, här ser jag en chans att fortsätta hjälpa till.


Vi moderater satsar 16,3 mkr på Upprustning av förskolor... det behövs! Vi moderater vill göra en insats för att barn, föräldrar och personal ska känna sig trygga i sin miljö. Dessutom kompletterar vi det med en trygghetsinventering på förskolorna. Inga barn ska krypa ut på vägarna.

Socialdemokraterna tycker att gatunderhållet är mer angeläget. Men politik är att välja, och jag ser hellre att vi reparerar ett hål i välfärden än ett hål i gatan.

Ni har några val att göra härinne. Antingen väljer ni att rösta på vår budget. Att rösta för en stark välfärd, ekonomiskt ansvarstagande, och ökad trygghet. Eller så kan ni rösta på asfaltering och att bränna pengar man inte vet att man har. Valet är ert.

Det handlar om att ta ansvar för välfärden!

Herr ordförande, slutligen vill jag tacka för att jag givits den här unika möjligheten att få delta i utvecklingen av Örebros framtid. Tack för ordet!


---


Snart börjar den mentala uppladdningen att fånga in en baddare till Hjälmaregös till helgen. Den ligger och lurar på botten...Anders Åhrlin (M)
Oppostionsråd i Örebro kommun

Location:Rådhuset, fullmäktiges sessionssal.

1 kommentar:

  1. Bättre än fin fisk på botten än en ful fisk i handen. //Pope

    SvaraRadera