torsdag 6 februari 2014

Örebros socialdemokrater gömmer sig i jobbpolitik

Det är beklämmande att se hur socialdemokraterna misslyckas med att skapa förutsättningar för arbetslösa örebroare på arbetsmarknaden. Regeringen har via statsbidrag gett möjligheten till Örebro kommun att erbjuda arbetslösa örebroare en meningsfull sysselsättning i form av lärlings- och yrkesinriktad vuxenutbildning. Nu väljer socialdemokraterna att lämna tillbaka ca 4,5 miljoner kr till staten för att de inte har lyckas erbjuda arbetslösa örebroare en yrkesinriktad vuxenutbildning eller lärlingsplatser. Det är ett misslyckande och socialdemokraterna tar uppenbarligen inte detta på allvar. Trots att man vetat om statsbidragens omfattning har man inte lyckats matcha dem till praktisk verklighet. 

Riktiga jobb finns överallt, i privat såväl som offentlig regi. Men socialdemokraternas politik för nya jobb i Örebro inriktas på kommunala bolag. Visst har dessa bolag en viktig roll att spela men det är lång ifrån en fullständig politik för nya jobb. Jobben måste framförallt komma till i övriga näringslivet. Från kommunen behöver vi biträda med att uppmuntra till en bra kompetensförsörjning. En viktig del av detta är att ha arbetsmarknadsåtgärder som är yrkesinriktade och ger arbetslösa erfarenhet, relevant utbildning och en fot in hos Örebros företag. 

Socialdemokraterna i Örebro drar sig inte för att skylla på regeringen när det kommer till arbetslösheten. Det kanske är dags att börja sopa framför egen dörr eller rättare sagt kavla upp ärmarna och börja sopa. Man gör inte tillräckligt för jobben i Örebro. Idag gömmer sig socialdemokraterna bakom engagerade kristdemokrater och duktiga tjänstemän inom VUXAM (Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden). Man lutar sig bekvämt tillbaka och inväntar Stefan Löfvens jobbfientliga reformer, då blir allt tydligen bra. 

Det är tydligt att Örebro behöver ett modernt arbetarparti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar