lördag 11 januari 2014

Vi kan få en tryggare stad om roten till det onda bekämpas

Artikeln publicerad i NA 10 januari 2014

Örebro är på många sätt en trygg kommun, men inte överallt och hela tiden. 2013:s sista månad har präglats mer av gängkrig och kriminalitet än julstämning. Den 14:e december sköts en man ner mitt i julhandeln. Örebro behöver en politisk ledning som prioriterar Örebroarnas trygghet.

Det är polisens jobb att bura in kriminella, men kommunen kan göra mycket för att förebygga brott. En stor inkomstkälla för kriminella organisationer är försäljningen av stulna eller insmugglade cigaretter och insmugglad sprit. Köparna är ofta oseriösa butiksägare och krögare som försöker tjäna sig en extra slant utan en tanke på konsekvenserna för örebroarna. Vi har föreslagit en fördubbling av inspektionerna av tobaksförsäljning och verksamheter med utskänkningstillstånd under första kvartalet 2014 för att slå mot gängens inkomster. Tyvärr sade den socialdemokratiska majoriteten nej till detta.

Men all otrygghet är inte kopplad till de kriminella gäng som finns i Örebro. Mycket handlar istället om hur vanliga Örebroare låter rädslan för brott påverka deras vardag. Det kan handla om hur Anna väljer att ta taxin hem från tjejkvällen trots att det inte är långt hem, eller hur Elsa inte vågar stanna kvar på middag hos barnbarnen för att vissa platser och vissa områden i Örebro inte upplevs som trygga efter mörkrets inbrott. Här måste ÖBO ta ett större ansvar för sina hyresgästers trygghet. Vi vill att alla som bor i ÖBO:s lägenheter ska få ett nummer att ringa för att kunna få följe av en väktare på väg hem. När systemet fungerar vill vi även att andra hyresvärdar ska kunna bidra till genom sina hyresgästers trygghet genom att ansluta sig.

Samtidigt som vi gör insatser för att öka tryggheten idag måste vi också bekämpa kriminalitetens grogrund.

I Örebros mest socioekonomiskt utsatta område har mer än hälften av eleverna inte godkänt betyg i alla ämnen. Det betyder att unga som står längre ifrån arbetsmarknaden än andra dessutom har en sämre utbildning än andra. Barn döms till ett liv i utanförskap innan de blivit gamla nog att köra moped. En bra skola är vår mest rättvisa och effektiva utjämningspolitiska åtgärd. Nya Moderaterna vill därför satsa 50 miljoner mer på skolorna i Örebro. Det är pengar vi använder för att minska klassernas storlek, bekämpa mobbningen och öka vuxennärvaron i skolan. En bra och trygg skola ger alla barn en chans att bli det bästa de kan bli.

En bra skola förebygger dessutom utanförskapet. För det är i utanförskapets maktlöshet och hopplöshet kriminaliteten växer. Långt ifrån alla utan ett jobb är kriminella, men nästan alla kriminella lever i utanförskap. Nya Moderaterna vill ta krafttag för att minska utanförskapet i Örebro.  Vi vill att den som lever på försörjningsstöd ska erbjudas och avkrävas 8 timmars aktivitet varje vardag i syfte att återgå i arbetskraften. Samtidigt vill vi skapa fler jobb i Örebro genom att göra det enklare för Örebroföretag att vinna upphandlingar, förbättra kommunens service och förenkla för nya arbetsgivare som vill etablera sig i Örebro. Om jobben blir fler blir Örebro tryggare.


Örebro borde vara tryggt överallt och hela tiden. Örebro tillhör örebroarna inte kriminella gäng. Men allt som krävs för att ondskan ska vinna är att vi andra inget gör. Vi vill slå tillbaks mot gängen och göra Örebro tryggt. Nya Moderaterna är Örebros trygghetsparti.

1 kommentar:

  1. Fast oavsett vad ni gör så kommer det att finnas dom som inte fixar skolan i tonåren.
    Även för dem måste det finnas möjligheter att jobba och utvecklas.

    Det är den biten man helt ignorerat i ca 30 år och det som resulterat i att Sverige börjar likna vilda västern.

    SvaraRadera